Energierijk wonen
Dé toekomst van de woningbouw
Duurzaamheid, standaardisering en innovaties zorgen ervoor dat de woningbouw verandert. Wij hebben de oplossing. Het huis van de toekomst hebben wij nu al gerealiseerd, energieleverend, ook wel Plus-op-de-Meter (POM). Slimme huizen die energie kunnen leveren en ontvangen. Het vertrekpunt voor het ontwikkelen van deze huizen is niet alleen gezond en comfortabel wonen, maar ook het maximaal opwekken van energie en deze vervolgens delen met de omgeving. (foto onder: Martine Goulmy)
Ontwerp van het huis
Bij het ontwerp van het huis is als eerste gekeken naar de schil van het huis. Goede isolatie zorgt ervoor dat zoveel mogelijk warmte binnengehouden wordt. Het verwarmen van het huis vindt plaats met een warmtepomp in plaats van een CV-ketel. In het huis is het comfortabel en warm door de vloer- en plafondverwarming. Het ventilatiesysteem zorgt voor continue verse (voorverwarmde) lucht via de roosters in het plafond. Dit systeem maakt het mogelijk naast warmteterugwinning in de winter ook koudeterugwinning in de zomer toe te passen.
Zonnepanelen en buurtbatterij
De huizen zijn nagenoeg volgelegd met pv-panelen van EF-Solar wat maakt dat ze over het jaar gezien méér zonnestroom opwekken dan ze gebruiken. Het surplus aan opgewekte zonnestroom leveren de huizen aan de batterij-gedreven snellader in de wijk, ook wel de zogeheten buurtbatterij. Deze doet dienst als buffer en opslag en geeft de opgeslagen energie af aan de twee elektrische deelauto’s. De energiemanagementsoftware van EF-Concepts stuurt de energiestromen in de wijk en zorgt hiermee voor balans in het netwerk. Bijzonder is dat de snellader een kleinverbruikaansluiting heeft, wat voorkomt dat er een zware aansluiting nodig is. Dat is een primeur voor Nederland. Belangrijk aandachtspunt bij de realisatie van de huizen is dat we het comfort van de bewoner nooit uit het oog verliezen.
Balans in energiestromen
Spil in deze Plus-op-de-Meter woningen is de energiemanagementsoftware van EF-Concepts. Deze adviseert en kijkt wanneer energie beschikbaar, goedkoop en duur is. En bepaalt wanneer energie geparkeerd wordt in de buurtbatterij, in de twee elektrische deelauto’s, de woningen zelf wordt ingebracht, of wordt verkocht aan de markt. Het concept is te kopiëren voor iedere nieuwbouwwijk in Nederland. We hebben het concept energierijk wonen voor u uitgewerkt in een infographic. Zo kun je op een overzichtelijke manier zien hoe het werkt. Bekijk de infographic hier: infographic energierijk wonen